Kaštanový chléb

Zde uvádím recept na jednoduchý kaštanový chléb, lze jej samozřejmě vytvořit i ve zdravější variantě v podobě kváskového chleba s použitím žitné mouky, toto je prozatím ZÁKLADNÍ KAŠTANOVÝ CHLÉB.

Potřebujeme:

500 g hladké mouky
500 g jedlých kaštanů
zarovnaná lžíce soli
lžíce olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
kmín
droždí, trošku medu, cca 250 ml vody

Jedlé kaštany zasyrova oloupeme a uvaříme ve vodě do měkka. Uvařené rozmixujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku. Vzniklou kaši dáme do mísy, ve které již máme prosátou hladkou mouku. V troše vody rozpustíme droždí a malou lžičku medu, aby se droždí dobře "nastartovalo". V míse k mouce a rozmělněným kaštanům přidáme sůl, kmín, olivový olej a jablečný ocet, přidáme rozpuštěné droždí a zbytek vody. Promícháme a buď v míse nebo na vále ručně asi 10 minut hněteme. Vyhnětené těsto necháme v přikryté míse asi hodinu kynout, pak znovu krátce prohněteme, vložíme do chlebové formy nebo ošatky na chleba a necháme ještě asi 1/2 hodiny kynout. Formu s nakynutým těstem nebo těsto vyklopené z ošatky na plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut až hodinu.

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode